Tuesday 23 July 2013

KAKO POSTATI TIPIČAN SRBIN

1. Izgovaraj "jebem ti državu" petsto puta na dan, i ozbiljno misli to.

2. Zajebavaj se na račun svega živog i mrtvog, ali kad ti neko spomene Cecu u negativnom kontekstu, nemoj ga tolerisati. "Sve mi diraj, Cecu ne" je standardna srpska deviza.

3. Gledaj kako bi mogao da izvučeš od nekog neke pare bez rada.

4. Budi standardni idiot, prilagodi se definiciji idiota: očekuj da ti država pomogne ali nemoj se ni malo trzati a i ti doprineseš društvu u kome živiš.

5. Žali se na život ali nemoj ništa da preduzimaš. Ponašaj se kao da ti je ispod časti da radiš za siću, stoga nemoj ni da tražiš posao.

6. Nemoj prihvatati realno stanje stvari nego se samo žali. Nemoj se potruditi da se pomiriš sa time da su stvari takve kakve su pa potom pokušati da pronađeš svoje mesto u svetu. Ne, samo poriči i žali se na sve prijateljima i rodbini.

7. Nemoj davati pare na gluposti poput knjiga i školarine za dete, ali za slavu uvek imaj, i neka bude bogata i premrsna da se komšije odvale, pa makar skapavao narednih mesec-dva.

8. Savetuj decu da ne upisuju fakultete, jer koji će nam kurac obrazovani ljudi, naučnici i umetnici, pa šta su oni tako veliko i dobro učinili za svet? Samo troše mamu li im jebem.

9. Očekuj da preko biroa nađeš posao.

10. Gledaj kako da pališ odavde ukoliko si mlađi, a ukoliko si stariji savetuj mladima da pale odavde.

11. Gledaj kako bi mogao što duže da ostaneš izdržavan od roditelja. Ako si roditelj, gledaj kako bi mogao da nateraš dete da što pre počne da te izdržava.

12. Kupuj kod kineza misleći da time staješ na put "potrošačkom društvu i zapadnjačkoj ekonomiji". Ala smo prošli jeftino, a? Sve smo ih zajebali.

13. Nosi majice 100% SRBIN iako si četvrthrvat-polumađar-četvrtrumun i zoveš se Pilip Cepeš, a u tvom kraju te zovu Pinčika.

14. Kupuj u Idea-i samo kada su akcije, i traži im da ti naplate tačno 99,99 a ne 100 din - majku li im jebem ustašku.

15. Kad god grupa Mađara u tvojoj blizini počne da priča na svom maternjem jeziku, gledaj na to kao da kuju zaveru, i to protiv tebe.

16. Piši zajedljive komentare i pričaj kroz sarkazam o situaciji u kojoj se nalaze država i društvo. Šali se na račun toga što živiš u Srbiji. Ali, nemoj pokušati ništa da promeniš.

17. Piši iz Nemačku kako je Srbija najlepša zemlja na svetu i kako nigde nema tolikog širokogrudog gostoprimstva kao u Srbiji. Eto, ni tebe Nemci nisu primili u Nemačku, zar ne?

18. Lajkuj ovaj tekst zato što smatraš da si ponosna srbenda, ili misliš da je tekst sarkastičan. Ili i jedno i drugo. Takođe lajkuj i ako se prepoznaješ u bilo kojem od ovih redova, pa čak iako misliš da se ne prepoznaješ ni u jednom jer si suviše emancipovan. A prepoznaješ se sigurno.

19. Demonstriraj svoju nepismenost kada pišeš srpski. Ali nemoj namer no.

20. Zajebi državu i EU sa tim njihovim poskupljenjem cigareta tako što ćeš uzimati domaći duvan na pijaci za hiljadu dinara kilo. Skupa je hrana pa ne moraš da jedeš, ali niko ti neće zabraniti da pušiš.

21. Žali se kako zbog besparice već 10 godina nisi bio na moru ali ipak svake godine otiđi negde na more.

22. Nemoj da imaš para za hleba i kiselu vodu, ali neka se svakog dana nađe nešto za pivo.

23. Uvek u kolima vezuj pojas, jer znaš da idemo u pičku materinu.

24. Željno iščekuj povratak Vojvode kako bi on dokosurio ovu zemlju, ili kako bi uneo malo dinamike u stari srpski rijaliti "Skupština".

25. Glasaj za naprednjake ili demokrate jer je neisplativo bacati svoj vredni glas na nekoga za koga se već zna da ne može da pobedi. Dobro, ajd, možeš glasati i za Dačića, pa ako ne bude valjao njega bar možemo žrtvovati za Božić.

26. Posti ceo Badnji dan, jedi samo ribu jer to nije meso, ali zato čekaj ponoć kao zapeta puška, spreman da se naždereš slanine i krmadi. Ako Dačić dođe da ti čestita Božić, zakolji ga po starom srpskom običaju i okreni ga na ražnju.

27. Uzdaj se u Dinkića da će ti vratiti tvojih 1000 evra od akcija.

28. Smatraj da će to što si ti "dobar čovek" neko nekad primetiti i pomoći ti u nevolji. "Onaj tamo gore" će te valjda pogledati jednog dana. A ti samo sedi i budi "dobar".

29. Budi iskren, i kada šalješ CV stranim kompanijama u njemu napiši samo "Will work for food". Znaju svi oni kakvo je stanje ovde, i vole kada vide da je neka osoba voljna da bude eksploatisana. Shvati da je sasvim ok raditi ceo mesec samo za hranu.

30. Nemoj se boriti protiv korupcije niti je kritikovati, već samo probaj da nađeš svoje mesto u ovom korumpiranom sistemu i izvučeš ličnu korist iz njega. Sredstva ne biraj.

31. Očekuj novčanu pomoć od baba-tetke iz inostranstva. Neka ti to bude glavni i jedini izvor prihoda.

32. Govori kako smo najpametniji narod. Imamo mladih i pametnih za izvoz, i to bukvalno. Imamo ih čak toliko da možemo slobodno da satremo i one koji su ostali ovde, i opet da nam ostane dovoljno - taman koliko nam treba za lepljenje stranačkih plakata.

33. Govori kako smo najponosniji narod. Pogotovo se osećamo ponosnim kada nam ćerke beže odavde da bi ih karali stranci koji mogu da im pruže bolje uslove za život nego ovdašnji momci.

34. Pomiri se sa time da država nije dužna da ti pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Uzdaj se u višu silu i moli se da doktor koji te leči nije polagao ispite na bubicu ili "preko tate".

35. Govori svima kako nas prokleti Mađari truju onom hranom koju dovozimo odande, ali ipak kupuj deci tu hranu zato što je jeftinija.

36. Ako zatekneš lopova kako ti pljačka stan, ponudi ga kafom i ratlukom. Nemoj posegnuti za primarnim impuslom koji ti kaže da bi trebao da ga isečeš katanom. Posle ti neće vredeti da pred sudom izjaviš "nisam hteo jbg".

37. Svaki put kada uštediš 100 din gledaj na to kao da si zaradio 100 din.

38. Govori kako je zapošljavanje preko veze dovelo ovu državu na ivicu propasti ali ipak teži ka tome da nađeš vezu za posao sebi ili svom bližnjem. Poduči decu kome se valja prišljamčiti da bi se dobio posao.

39. Veruj da će jednog dana biti valjda bolje. Ustvari, ćuti, dobro je i ovako, sad bar imaš Fejsbuk pa da mu se požališ. Devedesetih si mogao da se požališ samo pendreku u faci, a on bi ti rekao "Ćuti stoko, tako treba".

40. Pomiri se sa time da je normalno preživljavati, ali ne i živeti. Živeti, to je luksuz, i bezobrazan si ako želiš da živiš. 

No comments:

Post a Comment